dilluns, 1 de juliol del 2013

Arteràpia - 1ªsessió: "Obrint el pot"

Aquest blog neix sobretot per ser un recull de les sessions d'Arteràpia que estic duent a terme a una Comunitat Terapéutica (per temes de confidencialitat estalviarem dir quina és). Per això trobo oportú que la primera entrada sigui precisament el contingut i la metodologia de la Primera Sessió.

Introducció de la sessió: el marc / encuadre


Al ser una primera sessió es fonamental donar un "marc" al grup de participants (el que en castellà s'anomena "el encuadre"):

a) El taller i el grup: s'explica què entenem per Arteràpia, els seus objectius fonamentals. Aquesta petita explicació es va fer previament, al demanar participants, però es bó recapitular i posar-los a lloc. També es moment d'explicar que no es cap "recepte mágica", sinó un espai de comunicació on caldrà treballar i esforçar-se per tenir "resultats". Insistirem també en un concepte important: la confidencialitat del que expressem.

b) L'espai i el context: parlarem breument sobre la sala/espai i el context en el que ens trobem. En aquest cas vaig insistir molt en el fet de què havia escollit un espai on no es sol treballar ni fer dinàmiques, per a  desconectectar de la comunitat terapéutica, ja que la idea es aconseguir conectar amb qui som "allá fora", al món real, no només amb qui som a la comunitat (que gairebè té una vida pròpia, amb els seus rols, personalitats, conflictes, vincles, etc, fet que pot interferir en el procés grupal i fins i tot dinamitar una sessió)

b) Presentació dels participants: una breu presentació com es fa a qualsevol grup, un per un, "el facilitador" inclós. Tornem a insistir en què es presentin explicant qui són allá fora, mes enllà del usuari "tal" de la comunitat (de que ha treballat? té animals de companyia? quins son els seus gustos? ha viatjat? No es forçarà si algú no vol especificar)

La guspira (element inspirador):


Un cop enmarcat el grup, podem donar pas al segon punt de les sessions: el que a mi m'agrada anomenar "la guspira", l'element inspirador, que logicament tindrà a veure amb la sessió d'alguna manera o altre.

En aquesta primera sessio en la que "obrim el pot" dels participants i del grup, la idea era treballar a partir de la memòria, però de manera positiva: vaig decidir fer servir un video/curt anomenat "La maison en petites cubes" (en el que trobem un relat sobre diferents moments de la vida d'un personatge)


 El que es pretén es que els participants s'obrin emocionalment parlant, esperant que el video toqui la fibra, i s'hi puguin sentir identificats fins i tot. A mes a més també té l'objectiu de relaxar-los, i de mostrar un video creat a partir de dibuixos.Un cop vist el video, si algú té ganes de comentar, pot fer-ho. Pero no ho forçarem.

L'exercici:

La idea es doncs ja començar el procés creatiu :per a fer l'exercici demanarem als participants que vagin al seu passat, a algún moment de la seva vida en què van ser feliços/alegres, i que un cop hagin identificat el moment es moment de "plasmar-ho" creativament (dibuixos, pintures, collages, a partir de objectes etc -en aquest cas, al ser una primera sessió, la majoria van optar per la cartulina i els colors).

Si els participants no troben cap moment de feliçitat, donem també la opció de "retratar" un moment que fos important, en algún moment que, tal i com feia el protagonista, ells sentissin que hi tenen "un pis", un "cube".

En una primera sessió hi ha molts dubtes i inseguretats per part de les persones que hi participen, i per això cal insistir molt en que el fet de que no busquem un alt nivell pictòric o artistic. Donarem llibertat de creació, de materials i métodes; tantmateix no es bo donar un excés de possibilitats i llibertats, ja que els participants es poden veure immersos en masses dubtes i això genera ansietat. Hem de pensar que hi ha persones que potser fa 20 o més anys que no fan un dibuix! Per tant anirem recolzant el procés creatiu, donant algun consell si s'escau, aportant exemples o idees puntuals.

 El tancament:

Com es habitual a totes les sessions, cadascú explica el qué ha volgut "plasmar": ho podem fer aleatoriament, demanant-ho nosaltres, per ordre establert, etc.

En aquest primer taller els participants van estar molt més oberts del que m'esperava. Com es habitual, els professionals tenim moltes pors i dubtes alhora de iniciar un grup/taller/teràpia, i segurament ens pensem que les persones amb les que treballarem no seran capaços de fer això o allò.
Un detall a tenir en compte es que els participants, alhora de explicar els dibuixos, s'interrompien força: cal recordar que es important deixar parlar primer al creador, per a que pugui explicar-se bé.

I bé, primera sessió doncs: ja hem "obert el pot", el calaix, el contenidor,







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada